Akupressur - inget krångel!

Akupressur - inget krångel!

 

För just så är det. Inget krångel. Du behöver inte ha någon lång och komplicerad utbildning i skjortärmen för att kunna utföra akupressur på din hund. Du kan ha det (för det är faktiskt en riktigt spännande och cool vetenskap, om ni frågar mig), men du behöver inte. Det du behöver är en nyfikenhet. En nyfikenhet kring din hunds kropp och sinne. Och en vilja att kunna hjälpa sin hund med vissa typer av fysiska och psykiska symtomet, med hopp om att skapa förutsättningar för en hållbar framtid för din hund så länge som möjligt.

Med det sagt. Självklart är akupressur inget mirakelverktyg (eller?) som får alla bekymmer att få vingar och flyga iväg. Beroende på vad just du och din hund tampas med så kan det mycket väl krävas mer än “bara” lite tryck här och där för att återfå en balans. Kanske där man måste ta kontakt med veterinär, fysioterapeut eller beteendevetare. Vi snackar ju individer här, eller hur. Men att kunna ge sin hund akupressur lite då och då, kan hjälpa din hund i längden och eventuellt förhindra veterinärbesök. Bara det gör det hela värt tycker jag.

Akupressur - crash course

Tänk dig att kroppen är som ett energisystem som omfattar våra fysiska, emotionella och tankemässiga kapaciteter. Allt är ihopkopplat och påverkar varandra. Om någon av dessa ger oss besvär så påverkas energisystemet. Lite som ett kretslopp. Det ena funkar sämre om det andra funkar sämre, likväl som att det ena mår bra om det andra mår bra. Ett exempel är stress, som är en känsla men som ofta ger sig utryck fysiskt i kroppen som spänningar, värk, magbesvär osv. Alltså, det ena mår kasst och visar sig sen genom att något annat också mår kasst. Voilá - kretslopp!

Om individen är i obalans på något sätt, fysiskt eller psykiskt kan vi hjälpa kroppen återfå balansen genom att trycka på vissa punkter längs med energisystemet (kallas meridianer). Alla meridianer är kopplade till olika ställen på kroppen, men även till olika emotionella delar. Känslor är ofta svåra att ta på och komma åt, men den fysiska kroppen går att ta på, och kan blir som en spegel in i känslorna. Den kan ge oss verktyg till att lättare kunna hantera känslorna. Så häftigt, tycker jag!

Vad händer när vi trycker på en punkt, egentligen?

Jo, så här. Först och främst. Avslappning väcker kroppens självläkande krafter till liv och det är precis det vi vill åt. När vi sätter en nål eller trycker på en punkt så skickas impulser från det området, via ryggraden och vidare till hjärnan. Och i hjärnan skapas det då nya ämnen som till exempel endorfin. Endorfin hjälper kroppen i sin tur att minska på smärta. Dessutom får vi igång blodcirkulationen i det behandlade området och vi kan då förhindra blockeringar av olika slag och öppna upp flödet i kroppen.

 

Akupressur till vardags

 Akupressur kallas ofta “akupunktur utan nålar”. Och ja, principen är densamma. Vi använder oss av meridiansystemet och samma punkter som i akupunktur, men trycker med fingrarna i stället för att sätta nålar. Med nålar kan man arbeta mer distinkt och komma åt saker på ett djupare plan. Personligen upplever jag att akupunktur är effektivare, men inte alls lika relationsbyggande som akupressur. Därför tycker jag akupressur är så bra till vardags för att dels hjälpa min hund på olika sätt, men även stärka bandet mellan oss. För det är något med att jag tar på min hund, hjälper den skapa lite härliga endorfiner och på så vis hjälper den med oro eller smärta - som har något djupt och vackert i sig tycker jag. Det ger en känsla av att vi hör ihop.

 

 

Varför akupressur - fem snabba

 

  1. Jag får hjälpa min hund lätta på spänningar och smärt, och på så vis också minimera risken för eventuell stress och oro hos min hund. Win win!
  2. Jag lär känna min hunds kropp och jag hjälper mig själv lita på min intuition.
  3. Det kräver inga redskap annat än mina händer, så jag är inte bunden till en tid, en plats eller situation.
  4. För min del blir det ett sätt att nå hundens själ, när jag känner genom mina händer hur hunden släpper på en blockering.   
  5. Det är mysigt!

 

 

Tillbaka till blogg