Den hållbara hunden

Den hållbara hunden

Det här är Anna. ”Anna med de magiska händerna”, som jag brukar säga. Anna är Hundfysioterapeut och startade 2012 Halmstad Hundsim. Hon drev rehabmottagning för hund i 10 år, med hundsim, behandling, fysioterapi och hon har även haft utbildningar och föreläsningar i ämnet. Anna brinner för att motivera och utbilda djurägaren inom rehab och friskvård, för att ge hunden så goda möjligheter som möjligt till en hög livskvalitet.

Anna är även legitimerad lärare i svenska och religion och arbetar numera på en högstadieskola i Halmstad. Men hon besitter så otroliga kunskaper inom hundfysioterapi så jag är superglad att hon vill dela med sig till oss! Nedan kommer Annas bästa tips för en hållbar hund. 

Tack Anna! 

 

 

Under mina 10 år som verksam Hundfysioterapeut, var den vanligaste frågan: kommer min hund kunna gå långpromenader/tävla/träna/vara lös igen? Mina svar skiftade såklart, beroende på vilken skada eller åkomma hunden hade tillfogat sig, men också beroende av vilken husse eller matte hunden hade. En rehabperiod är ofta krävande för hunden, men mer krävande för husse/matte. Tålamod, uthållighet, ihärdighet och balans är måsten. Ibland kommer bakslag och ibland står läkningen stilla. Det är på alla vis enklare att förebygga skador än att reparera dem. Det förebyggande arbetet (friskvård) var en stor del av mitt centrala arbete under mina år som hundfysio. Under början av 2010-talet hade friskvård för hund inget genomslag, men med åren kom det att bli större och växa konstant. Jag brann för att utbilda hundägare i skadeförebyggande åtgärder. Åtgärder som i sig är ganska enkla och inte kräver någon direkt tidsåtgång, men är fundamentala för att få en hållbar hund. Här kommer tre av mina bästa råd!

 

1. Är min hund redo för uppgiften?


Har din hund konditionen, styrkan och uthålligheten för att utföra den uppgift du kräver? Det kan vara allt från en tävling, ett träningspass, ett löp-pass, en jakt till en långpromenad/vandring. Vi ställer höga krav på våra hundar, de ska prestera i alla lägen, såväl fysiskt som mentalt, men för att göra detta krävs en god grund att stå på och all träning är färskvara. Om hunden inte är redo för uppgiften, ökar skaderisken markant. Hunden är kanske inte stark nog, har inte kondition nog eller orkar inte hålla ihop mentalt. Kanske har hunden tappat styrka/kondition i samband med en viloperiod eller skada? Kanske har den lagt på sig vikt? Kanske har den blivit äldre, eller så är den för ung för uppgiften? Är du osäker på om just din hund är redo för just den uppgift du vill att den ska utföra? Fråga din hundfysioterapeut eller veterinär.

 

2. Uppvärmning och nedvarvning


Dessa två delar är grundläggande i arbetet för att få en hållbar hund. Utebliven upp- och nedvarvning ökar skaderisken markant. När du värmer upp ökar cirkulationen och temperaturen stegvis. Nervimpulserna transporteras snabbare vilket gör att musklerna reagerar mycket effektivare. Hundens motorik förbättras, vilket i sig leder till smidigare och mer korrekta rörelser. Risken för att hunden t.ex. trampar fel eller missbedömer ett avstånd minskar och därmed skaderisken. Desto snabbare och mer intensivt arbete som ska utföras - desto längre uppvärmning. Tänk dock på att väderleken påverkar, en het sommardag kan uppvärmningstiden förkortas, medan den under en kall dag kan behöva förlängas, alt gynnas av att använda hundtäcke under upp- och nedvarvningen. 

Nedvarvning är lika väsentligt som uppvärmningen. Nedvarvningen släpper på kvarvarande muskelspänning i vävnaden, återhämtar muskler och gör att mjölksyra och slaggprodukter kan transporteras till organen för nedbrytning. Ju mer högintensiv träning - desto längre nedvarvning. 


3. Varierande träning


Att lägga in moment i den dagliga motionen som förebygger skador, är ett enkelt men effektivt tips. Utnyttja skogen - hundens egna (och bästa) gym! I ljung, blåbärs/lingonris kan du skritta hunden och på så sätt träna rörlighet och koordination. I sluttningar kan du skritta hunden upp- och nerför, eller tom backa den uppför, för att träna muskler som annars vilar. På stenar och stubbar/nedfallna träd kan du träna balansövningar för att träna de små, små stabiliserande musklerna som är ack så viktiga skadeförebyggande delar av hundens kropp. Variera underlag och tempo. Lägg medvetet in skogspass regelbundet. 

 

 

 

 

Tillbaka till blogg