Leva med säsongernas rytm

Leva med säsongernas rytm

Inom TCM  arbetar man utifrån De Fem Elementen. Dessa element förklarar processen som är grundläggande för naturens, djurens och vårt omlopp.  De fem elementen består av trä, eldjordmetall, och vatten och är samtliga kopplade till olika meridianer i kroppen. De både påverkar och styr varandra. Elementen är även kopplade till varsin årstid, och det kan vi dra nytta av i vårt och hundarnas dagliga liv.

 

 

Att få balans i vardagen med jobb, familj, djur och allt som vi vill ta oss för är inte det lättaste. Men vi kan kommer närmare den balansen om vi utrustar oss med de verktyg som behövs för att leva ett liv mer i samklang med årstiderna. Låt oss ta en titt på hur vår energi övergår i linje med årstidernas ebb och flod

Våren är en tid för uppstart i våra liv på samma sätt som det är dags för nytt liv i naturen. På våren vill vi skapa nytt. In med det nya, ut med det gamla. Ni kanske är bekanta med uttrycket “Vårstädning”? Det kommer utifrån detta. Den här tiden i naturen är en fas där vi kanaliserar vår energi till att tänka, planera och börja. Vi sätter intentioner för hundträningen, går kurser då vi törstar efter inspiration och många får även hem nya familjemedlemmar på våren. Dessa energier speglas också  i hela djurriket. På våren ser vi fåglarna bygga bon, husdjur föder nytt liv och bina börjar surra.

Om våren är den årstid som föder idéer och kreativitet, är sommaren den säsong då denna yang-energi når sin topp. På sommaren bär fröna frukt, både bokstavligen och metaforiskt. Det är vår primära tid att agera på de idéer som föddes under våren. Värmen till trots är vi ofta väldigt aktiva med våra hundar under den här perioden. Vi tävlar och tränar och försöker dra nytta av det vi lärde oss på den där kursen vi var på under våren. Målen ska nås och vi är fulla av energi. Hundarna är också glada och energiska då vi ofta har semester på sommaren och spenderar mer tid med dem. Vi känner oss lättsamma och ljuset fyller oss med qi.

När vi går in i hösten och naturen börjar sin egen process med att avsluta kapitel, temperaturen blir svalare och löven börjar falla, är det också dags för oss att börja övergången mot säsongen av återhämtning. Under den här övergångssäsongen börjar vi känna av en första längtan efter att varva ner och gå in i yin. Till skillnad från sommaren där dagar och nätter smälter samman och sömn inte känns lika viktig, börjar vi nu känna av den mörkare himlen som berättar att det är dags att avsluta dagen. Vi kan finna tröst i värme och näring. Hösten tenderar att vara en utmaning för många människor då kroppen säger att vi ska börja ställa om till långsamhet, eftersom vi lever i en värld där vi har tappat kopplingen till detta sätt att leva. Efter en möjligen hektisk, men ändå rolig och framgångsrik sommar, kan det vara lätt att anta att vi ska fortsätta på det här sättet, men vi måste komma ihåg att balans är nyckeln. Förkylningar brukar vara kroppens sätt att försöka tvinga oss till att varva ner. Och när kommer förkylningarna? Jo på hösten. Hos hundarna kan man se att huden och pälsen får sig en törn under hösten. Vi behöver förebygga genom att stärka upp Lungans och Tjocktarmens meridian, som hör till hösten.

När vintern kommer blommar yinenergin för fullt. Mycket av naturen stannar av och går i vinterdvala. När naturen stänger av denna cykel av sin resa, börjar vi också varva ner. Nätterna blir längre och fungerar som en signal till oss att ta mer tid för vila och återhämtning som förberedelse för säsonger där produktion och skaparkraft är i fokus. Vi behöver återhämta oss och samtidigt stärka upp skelett och leder som är kopplade till vintern genom Njuren, som är organet för årstiden. 

 

Att utnyttja de här naturliga flödena i årstiderna, kommer ge oss den grund vi behöver för att leva ett balanserat liv.

 

 

Tillbaka till blogg