Vad sjutton är doga?

Vad sjutton är doga?

Men vad är doga? Egentligen?


Nu ger vi oss in i detta mina vänner. Utan krims och kram ska jag göra mitt bästa för att förklara vad dogan är och vad det innebär. På den här resan jag gjort (och fortfarande gör, klar i vår!) mot att bli dogalärare ( eller känslo- och beteendeterapeut ) har jag upptäckt att dogan är ett subjektivt mottagande av en filosofi som sen bottnar på olika sätt hos olika människor. Och därför kan det dock vara lite knepigt att rada upp en lista med konkreta påståenden om vad doga är. Så med det sagt har jag redan lyckats måla in mig själv i ett hörn (haha!), men jag hoppas jag reder ut grunden för er och att ni blir nyfikna på ämnet. För jäklar i mig - det är ett så coolt ämne! 


Något annat som gör det knepigt att beskriva dogan på ett konkret sätt är också för att det innehåller så förbenat mycket! På ett bra sätt alltså. Det är stressbearbetning, känsloterapi, relation mellan hund och ägare, mindfulness ( kan vi snälla hitta ett bättre ord, så trött på det begreppet! ), beröring, andningsteknik och meditation. Och allt riktat på individnivå. 



Vad handlar det om då?


Det handlar om känslor och hur kroppen speglar dessa på olika sätt. Och att vi med detta verktyg kan komma åt saker vi inte riktigt ”får till” med traditionell träning. Det handlar om våra hundar och hur olika beteenden går att härleda till känslor, och vice versa. Och med den kunskapen kan vi sedan hjälpa våra hundar. Men det handlar också om oss - hundägaren, människan, jag. Att kunna acceptera att känslor finns hos min hund och att allt inte går att ”ändra”. Däremot kan vi skapa förutsättningar för hunden att få utlopp för känslorna, och sen kunna hjälpa hunden att reglera känslorna så att det inte blir destruktivt. Men det betyder inte att vi styr om känslorna så att säga med avledning osv. 


Låter det för flummigt? För konstigt? Krångligt? Jag vet. Det kan låta så. Men låter det inte också lite spännande? Hoppas. För här kan vi vinna så mycket. Speciellt samspel och en djup förståelse mellan oss och våra hundar. Och tillit - kanske den viktigaste pusselbiten för en balanserad vardag tillsammans.


Det som gör att jag dras extra mycket till dogan är just detta med att bygga från grunden. Att skapa förutsättningar för hunden att kunna hantera sina känslor, istället för att jag ska försöka träna/hantera hunden i en stressig situation.


Ett exempel på scenario som kanske några känner igen sig i:


Hunden reagerar på ett stressigt, reaktivt sätt i en situation. Vi vill här gärna fokusera på beteendet och försöka “träna bort det” på olika sätt, oftast i den stressiga situationen. Och visst, genom att ge hunden ett kommando eller få den att sitta, ligga, snurra eller vad det är man försöker avleda med när det sker en för hunden jobbig situation, kan kanske hjälpa för stunden (dock mest dig) men det kommer inte hjälpa hunden med att kunna hantera den känslan som situationen skapade. Hunden förväntas både hantera känslan som bubblar inom den, samtidigt som vi också ställer krav på den genom att ge den kommandon. Situationen kommer då troligtvis fortsätta vara jobbig för hunden.   


Det vi vill egentligen (i alla fall jag) är att guida hunden i den obehagliga känslan, och få den att känna att “okey, detta var jobbigt, men jag fixar det”.



Känslor hjälper hunden att förstå sig på sin omgivning, och hantera den. Olika känslor hunden har för olika situationer skapar copingstrategier, och beteenden därefter. Det kan bli snårigt och vi ser oönskade beteenden om hunden inte förstår sina känslor, eller om vi hundägare inte förstår våra hundars känslor.


Varför är min hund arg? Varför klarar inte min hund av hundmöten? Varför stressar den upp sig när det kommer folk på besök? Varför blir den så flamsig när jag ska hantera den?


Ofta gömmer det sig andra känslor i den känslan som vi ser som uppenbar, och det kan vara här det är svårt att förstå vad ett beteende grundar sig i. Men då kan man få hjälp med det! Bra va!


Med dogans hjälp kan vi se vilka behov de olika känslorna står för, vi kan öka vår egen förståelse och skapa förutsättningar för våra hundar att hantera situationer som de upplever svåra. Och här kan sådana som jag komma in och hjälpa till att navigera i allt detta för att skapa en förståelse och ge verktyg hos hundägare.


Pjuu, så där ja. Vi klarade det. Har du frågor och funderingar, tveka inte att höra av dig! Lättast är på mailen info@hundsinnet.com, eller via Instagram och Facebook.


Kram på er!

Tillbaka till blogg